Julekort fra Talent Norge: Vi gjør oss internasjonalt bemerket

18.12.2020 / Del 2 av 10: Eksklusivt besøk av MK2 og Le Bureau-skuespiller Mathieu Kassovitz, karrieresamtaler med HarrisonParrott og tett coaching – dette er blant årets høydepunkter for våre ArtEx-talenter i 2020.

Dette er sak 2 i rekken av Talent Norges julekort, og omhandler året som har gått i ArtEx. I julekortene løfter vi frem minneverdige opplevelser og ser tilbake på et år fylt av nyttige erfaringer og spennende samarbeidsprosjekter. Bli med! 

ArtEx har vært en BERIKELSE! Jeg har følt en enorm støtte og trygghet gjennom å få være en del av programmet, og kommet nærmere kjernen av hvem jeg er og vil være som kunstner og menneske.

Slik oppsummerer ArtEx-deltaker Nora Augustinius sine to år i ArtEx – vårt prestisjefylte utviklingsprogram som er etablert for å ivareta kunstnere på høyeste nivå på tvers av sjanger innen utøvende kunstfag og film i Norge. Året 2020 ble en enorm bekreftelse på at programmet gir merverdi for talentene – og sikrer resultater.

Nora Augustinus. Foto: Ole-Morten Vestby

Aller først er vi glade for å meddele at ArtEx gjør seg stadig bemerket også utenfor landegrensene. Flere aktører er nysgjerrige på arbeidet vårt, og året 2020 var intet unntak. Flere av talentene i Dirigentløftet har allerede blitt en del av talentporteføljen til det verdensledende managementet HarrisonParrott, og i 2020 utvidet vi det gode samarbeidet.

Det at Talent Norge støtter så mange forskjellige satsinger fra ulike kulturfelt er ganske unikt, jeg tror faktisk aldri jeg har kommet over et så komplekst og variert program som Talent Norge, uttalte daglig leder Jasper Parrott i vårt intervju med ham i 2017. 

Denne våren fikk alle våre ArtEx-talenter innen dans og klassisk musikk tilbud om karrieresamtaler med flere fremstående managere i HarrisonParrott. På grunn av korona ble alt gjort digitalt – noe som viste seg å fungere overraskende godt.

Gjennom å presentere seg og sitt arbeid via ShowCase-opptredener på TN Arena med en påfølgende en-til-en-samtale med HarrisonParrott og deres internasjonale ekspertise, har det blitt kartlagt for internasjonale muligheter sammen med talentet. Møtene var svært fruktbare – og vi blir ikke overrasket om vi ser flere av talentene i ArtEx representert av managementet i fremtiden. Nå takker vi kull 2018-20 for følget – og gleder oss stort til å gi stafettpinnen videre til et nytt kull i 2021. 

Jasper Parrott. Foto: Caroline Roka

Coaching til alle og veien til Cannes

En viktig del av vårt arbeid i ArtEx er å gi våre talenter god, individuell oppfølging over tid. Dette gjøres blant annet i form av tett coaching gjennom programperioden. Deltaker og ArtEx-talent Liv Barbosa Blad er blant dem som har nytt godt av sine coaching-timer med Kea Ostovany, og deler sine positive erfaringer i dette intervjuet.

I 2020 har vi også arrangert flere internasjonale fagsamlinger.  Et stort høydepunkt denne våren var da mentor i Filmskapere Thomas Robsahm inviterte MK2 til vår internasjonale fagsamling i mars. MK2 er en av de største filmdistributørene i verden, og distribuerer blant annet filmer under filmfestivalen i Cannes.  Våre ArtEx-talenter fikk et innblikk i fransk filmbransje, hva som skal til for å bli representert ved verdens viktigste filmfestival – og et eksklusivt møte med viktige nøkkelpersoner i bransjen.

Nysgjerrig på å lese mer om hva som skal til for at norske filmtalenter gjør internasjonal karriere? Thomas Robsahm er mentor i vår satsing Filmskapere, og deler sine erfaringer og tips i dette intervjuet.

Thomas Robsahm. Foto: Filmskapere

Et par måneder senere fikk vi storslått besøk av Le Bureau-skuespiller Mathieu Kassovitz, og i oktober holdt Eimear Noone og Philipp Geist – to verdensenere innen sine felt – digitale fagsamlinger for våre talenter der visuell profil, kunst og risiko var tema. Vi vil rette en spesiell takk til Hamar Game Collective som bare fire måneder etter lansering arrangerte fagsamlingen i sine lokaler. 

Året har vært utfordrende på mange vis, men digitale løsninger har vist oss at det finnes nye muligheter. Vi i Talent Norge er svært takknemlige for å ha fått jobbe så tett med en rekke fantastiske prosjektledere, private bidragsytere og talenter som har bidratt med nyttige erfaringer som vi kan ta med oss videre. Nye rammer gir nye muligheter.

PS! Det tas opp et nytt ArtEx-kull i løpet av våren. Følg med for mer info på nettsiden vår eller på vår Facebook-side. Kanskje er du vårt neste ArtEx-talent– eller kjenner noen som bør søke?


Globale veier og nye nettverk

Ingen årskavalkade uten å nevne noen av våre fantastiske talenters prestasjoner i året som gikk! Aller først vil vi gratulere ArtEx-talent Alexander Turpin som sammen med GameLab Collective, Daniel Reith og Elise By Olsen er blitt tatt opp til pilotprosjektet Globus, et samarbeid mellom Talent Norge og Nordisk Kulturfond som skal tilrettelegge for unge talenters globale veier.

Her kan du lese vårt intervju med Turpin om hans kommende kortfilm og tanker om talentutviklingsprogrammer.

Tidligere ArtEx-deltaker Thormod Rønning Kvam gjorde seg bemerket med lansering av Aulaseriene i sommer, en klassisk konsertserie i Universitetets Aula og på Ramme i Hvidsten. Spesielt gledelig var det å se at flere av talentene i våre satsinger opptrådte i ulike konstellasjoner. Serien fortsetter i Aulaen og på Ramme i 2021. Nettverk er nøkkelen!

I høst slapp også Artex-talent Oddrun Liljas sitt debutalbum – omtalt som en av høstens sterkeste plater blant anmelderne og nominert til årets musikkutgivelse av Subjekt. På TN Arena kan du se flere av hennes Raga-opptredener.

Oddrun Lilja. Foto: Anne Valeur

Etter fire år og to kull med ArtEx ser vi at møteplasser på tvers av fagfelt, kontinuerlig oppfølging samt faglig input, mentoring og coaching gir talentene uvurderlige nettverk på den ene siden, og bidrar til fremragende resultater på den andre. Vi er svært stolte av hva talentene har fått til, både individuelt og i fellesskap, og hvordan de har jobbet, bidratt med sitt engasjement og delt kunnskap med hverandre. 

God jul og godt nytt år!

Her finner du årets julekort fra Talent Norge.

På bildet: Ole Johannes Slåttebrekk og Filippa Arntsen Vik. Foto: Nikoline Foto


 

12. oktober 2020

ArtEx fagsamling om kunst i kontekst med Jan Jönson

I enmannsforestillingen «Stunder av värklighet» forteller Jan Jönsson om oppførelsen av «Mens vi venter på Godot» fra det beryktede San Quentin- fengselet i California.

ArtEx fagsamling om kunst i kontekst med Jan Jönson
27. januar 2021

Om å gi liv til menneskene du møter: En samtale mellom Finn Skårderud og Ingrid Bolsø Berdal

Få en smakebit på den inspirerende samtalen mellom skuespiller Ingrid Bolsø Berdal og psykiater Finn Skårderud om mentorrollen, risiko, lek – og livet.

Om å gi liv til menneskene du møter: En samtale mellom Finn Skårderud og Ingrid Bolsø Berdal
18. januar 2021

TN Talks: Kunst, risiko og mot

Høre Ingrid Bolsø Berdal samtale med Finn Skårderud om mentorrollen og begrepene kunst, risiko og mot.

TN Talks: Kunst, risiko og mot