Julekort fra Talent Norge: –  Vi må ikke glemme de menneskelige møtene

18.12.2020 / Del 8 av 10: – Vi gjør alt vi kan for ikke å legge inn årene. Det verste som kan skje er at kulturlivet forsvinner fra folks liv, uttalte kunstnerisk leder i TILT Grow, Anne Ekenes i forbindelse med en av deres mange digitale forestillinger dette året. Her er noen høydepunkter fra scenekunstfeltet i Talent Norge i 2020.

Dette er sak 8 i rekken av Talent Norges julekort, og omhandler året som har gått på scenekunstfeltet. I julekortene løfter vi frem minneverdige opplevelser og ser tilbake på et år fylt av nyttige erfaringer og spennende samarbeidsprosjekter. Bli med!

Da pandemien inntraff, institusjonene havnet i lockdown og tusenvis av mennesker ble permittert, var det vanskelig å se noen utvei. Flere av våre satsinger og prosjekter ble satt på vent. Alvoret og usikkerheten lå der hele tiden. Samtidig oppstod nye forbindelser og spennende prosjekter: Vi ble gjort kjent med teknologiens muligheter. Vi i Talent Norge er virkelig takknemlige for å ha fått jobbe så tett med en rekke fantastiske prosjektledere, private bidragsytere og talenter for å best mulig adressere utfordringene vi har stått overfor. Satsingene har imponert oss med sine evner til å tenke nytt – og bidra i løftet. 

Oppsøkende virksomhet

Bare noen måneder før korona lanserte vi sammen med Den Norske Opera & Ballett og Norsk Tipping en felles koreografisatsing som skal skape nye klassikere og sørge for at neste generasjon skapende dansekunstnere får like og gjentatte muligheter. Ingrid Lorentzen i Den Norske Opera & Ballett var en av dem som gikk i front med en rekke nytenkende initiativ – alt for å unngå å måtte stenge ned all virksomhet. Nærmest over natten ble det arrangert daglige morgenklasser for danserne. Ballettklasser ble streamet live for dansere over hele verden – 7000 dansere fra alle verdenshjørner begynte å følge det norske balletthuset i gruppa «Norwegian National Ballet».  

Spennende paneldebatt i forbindelse med lanseringen av koreografisatsingen. Foto: Caroline Roka

I god pionér-ånd pakket de opera-lastebilen og reiste rundt til sykehjem, fengsel og borettslag. I løpet av våren og sommeren turnerte balletthuset med en rekke forestillinger rundt omkring landet – på de mest overraskende steder.  Et stort høydepunkt var forestillingen «Nasjonalballetten i det fri» – som av NRKs anmelder ble omtalt som å være i en drøm en sommernatt:

«Det er noe fint med denne oppsøkende virksomheten de [Den Norske Opera & Ballett] har bedrevet de siste månedene. Både for å vise at det de tilbyr er for alle, og vise hvor sterkt ønsket om å holde forestillinger, vise frem kunst, troen på at det kan bety noe, er».

Foto: Den Norske Opera & Ballett 

I vårt intervju med Lorentzen fortalte hun at det er et politisk poeng å holde hjulene i gang. Når hele samfunnet blir rammet av en krise, er det typisk at hensyn til for eksempel likestilling bortfaller.

– Det er spesielt viktig at tankegodset og handlingene følges opp når en krise rammer. Like muligheter er ikke en luksusting vi skal unne oss i gode tider, det er viktigere enn noensinne. Det bærer også vår nye korona-programmering preg av, med nye bestillinger av en ny generasjon kvinnelige skapere, sier hun.

Du kan lese hele intervjuet med Ingrid Lorentzen her.

TekstLab Inkubator skaper magi i koronatid

TekstLab inkubator har vært en unik og viktig satsing hos Talent Norge siden oppstarten i 2015. Denne våren videreførte vi samarbeidet med tre nye år. TekstLab har gjort seg bemerket med å støtte og veilede unge talenter over flere år, og regnes for å være en utdanningsinstitusjon i seg selv. Under pandemien viste de oss at deres unike fellesskap står sterkere enn noensinne. Kraften som ligger i samarbeidet mellom de talentene og den kunstneriske ledelsen, har imponert oss.

Denne høsten har TekstLab Inkubator servert publikum fantastiske korona-vennlige sceneopptredener. De har arrangert spoken-word festival i samarbeid med Oslo World, digitale konserter annenhver uke på Sentralen, og invitert publikum til workshops, seminarer om kunst, prosesslab, prøverom, veiledning og visninger med Inkubator-deltakerne.

MICHAEL ASPLI & CHRISTIAN BEHARIE. Foto: TekstLab

– Vi må ikke glemme de menneskelige møtene. For oss har det vært viktig å komme sammen som et kollektiv og invitere til dialog med publikum, meddelte kunstnerisk leder i TekstLab, Shanti Brachmari om årets Glokale Stemmer-festival.

Subjekt-pris og talenter til Carte Blanche

I september var det duket for urpremiere på Nagelhus Schia Productions 2's (NSP 2) første fullaftens danseforestilling – en serie korte og viscerale stykker fremført i form av en vandreforestilling på Vigelandsmuseet i februar. "DuEls” fikk rosende omtale i blant annet Frankfurter Allgemeine Zeitung, og overveldende publikumsmottakelse.

På tampen av året ble stykket også nominert til årets Subjekt-pris. I juryens begrunnelse for å nominere stykket het det at «den sjeldne opplevelsen – bestående av slående talent, banebrytende koreografi og Vigelands udødelige skulpturer som scenografi – er umulig å glemme. Skulpturene ble imitert, utfordret og beveget, og som den aller gjeveste kunsten åpnet «Duels» opp en helt ny verden. I rom etter rom».

Foto: Antero Hein

Gledelig er det også å se at flere av NSP 2-talentene har spennende prosjekter i vente etter endt deltakelse  – blant andre
AMP-danser Nadege Kubwayo, en av de ytterst få som slapp gjennom nåløyet til aspirant-programmet i Carte Blanche – Norges nasjonale kompani for samtidsdans.  Vi gratulerer!

Her finner du årets julekort fra Talent Norge.


På bildet: Ole Johannes Slåttebrekk og Filippa Arntsen Vik. Foto: Nikoline Foto

16. februar 2021

Hils på de seks utvalgte TILT Grow-talentene

– Merverdien som talentprogrammer fører med seg, holder fremtidens scenekunst fleksibel, nytenkende og imøtekommende, mener Lou Ditaranto, en av de seks utvalgte deltakerne i TILT Grow.

Hils på de seks utvalgte TILT Grow-talentene

TILT Grow

TILT Grow er et utviklingsprogram som skal gi unge talenter innen dans mulighet til å utøve dansen i profesjonelle rammer.

TILT Grow

FRIKAR X - Bevegelseskvalitetar og koreografi i halling med Hallgrim Hansegård

Bevegelseskvalitetar og koreografi i halling med Hallgrim Hansegård

FRIKAR X - Bevegelseskvalitetar og koreografi i halling med Hallgrim Hansegård