Kan musikkindustrien likestilles innen 2022?

16.05.2023 / Er det et utopi å forestille seg en helt nøytral musikkbransje, helt likestilt og balansert mellom kjønn? Hvor alle med et hjerte for musikk i alle former får like muligheter uavhengig av kjønn? Ikke for Keychange.

Foto: Keychange

Keychange er et internasjonalt nettverk som satser på unge og lovende talenter på tvers av musikksjangere og plattformer. Samtidig jobber de for at viktige aktører i bransjen skal bli med på å klare å nå en 50 / 50 balanse for kjønn i musikkindustrien innen 2022. 

Nylig ble Keychange 2.0 lansert, som skal støtte 74 kvinnelige artister hvert år. Med seg på laget har de fått flere internasjonale festivaler, nemlig tyske Reeperbahn Festival, polske Spring Break, islandske Airwaves, Tallinn Music Week, svenske Way Out West, canadiske Mutek og Breakout West, Liverpool Sound City, franske MAMA, Ireland Music Week, spanske BIME, italienske Linecheck og norske Oslo World. 

Samarbeidet inkluderer at de utvalgte artistene får spille på partnerfestivalene og teste seg på en internasjonal scene. 

“Er dette nødvendig da?” tenker du kanskje. I aller høyeste grad, skal vi tro de alvorlige tallene som presenteres i  Keychange’ manifest

Lave prosenter

Bare 16 % av registrerte komponister og låtskrivere i Keychanges’ partnerland er kvinner. Undersøkelser gjort av Donne Women in Music av 3,524 verk fra 1,445 internasjonale konserter i 2018 - 2019 viser at bare 2,3 % av klassiske verk som blir brukt som repertoar er komponert av kvinner. I 2018 var 76 % av alle artister som sto på en britisk festivalscene menn, mot 14 % kvinner og 12 % blandet kjønn. 

Listen er lang og den er mørk. Jevnt over er det ingen hemmelighet at musikkindustrien fortsatt er mannstung. Derfor holder det ikke å bare samle inn tall og statistikk, man må også faktisk gjøre noe for å snu statistikken. Det er det vi nå skal bidra til sammen med Oslo World og Keychange. 

Tiltak

Keychange er allerede på god vei mot å skyve statistikken i riktig retning. Gjennom et aktivt arbeid med å engasjere land i å bistå til endring har de klart å få med seg over 130 festivaler fra 23 land som nå støtter og jobber for en 50 / 50 balanse innen 2022. 

Hittil har de støttet 60 kvinnelige artister og innovatører i å komme seg opp og frem, gjennom internasjonale samarbeid og showcaser, i tillegg til å arrangere over 40 åpne showcaser og mer enn 50 eventer og paneldebatter for å sette dette på agendaen og skape debatt internasjonalt. 

Nå fortsetter arbeidet. Vil du høre mer om hvordan Oslo World skal bidra og hva dette vil ha å si for norske artister? Alexandra Archetti Stølen kommer for å snakke om nettopp dette på heldagskonferansen Kjønn, strukturer og kulturarv 21. november på Sentralen. 

I tillegg til Stølen får vi besøk av Kultur-og likestillingsminister Trine Skei Grande, Norsk Filminstitutts nye sjef Kjersti Mo, Kulturrådets direktør Kristin Danielsen og Norsk Tippings Tonje Sagstuen, for å nevne noen. Under konferansen vil også Nasjonalballettens leder, Ingrid Lorentzen, fortelle om deres nye satsing. 

Følg eventet vår på Facebook for å se hele programmet! Ønsker du å melde deg på? Send mail til pamelding@talentnorge.no. Velkommen!