Nytt utviklingsprogram for unge billedkunstnere

16.05.2023 / Dyktige unge billedkunstnere gis atelier side om side med etablerte kunstnere i Kunstnerforbundets nye utviklingsprogram. Atelier Kunstnerforbundet etableres i Norges eldste kunstnereide galleri.

- Kunstnerforbundets initiativ er etterlengtet og svært spennende, sier daglige leder i Talent Norge Maria Mediaas Jørstad. - Mange av våre største kunstnere har startet sin karriere i nettopp Kunstnerforbundet. Rekordhøye 600 søknader om utstillingsplass hvert år, samt ca. 30.000 besøkende dokumenterer en stor interesse for Kunstnerforbundets virksomhet. Det er åpenbart behov for at unge talentfulle kunstnere tilbys oppfølging og gode arbeidsforhold. Vi er derfor glade for å kunne bidra til etableringen av pilotprosjektet Atelier Kunstnerforbundet og ser frem til å følge utviklingen av prosjektet.

Kollegaer side om side
Kunstnerforbundet presenterer noen av de mest toneangivende kunstnerne i et bredt kunstfelt som spenner fra de yngste til de mest etablerte navnene i norsk kunstliv. Samlet representerer Kunstnerforbundets program et mangfold av kunstneriske uttrykk over ulike generasjoner. Med pilotprosjektet Atelier Kunstnerforbundet, som etableres i Kunstnerforbundets lokaler midt i Oslo sentrum, vil Kunstnerforbundet tilby unge kunstnere muligheten til å disponere et prosjektatelier over en periode.

- Støtten til Atelier Kunstnerforbundet gir oss mulighet til å tilby tre til fem kunstnere prosjektatelier i våre lokaler i Oslo sentrum, sier kurator i Kunstnerforbundet Kari Skippervold. - Ordningen vil inkludere et skreddersydd utviklingsprogram i samarbeid med en rekke etablerte kunstnere, kuratorer og andre relevante aktører og samarbeidspartnere. Vi vil med denne modellen tilby god oppfølging, i tillegg til de fordelene den umiddelbare nærheten til en kunstinstitusjon byr på hva gjelder tilgang på fagkompetanse, nettverk og ressurser. Prosjektet skal styrke koblingen mellom produksjonsleddet og kunnskapsformidlingen gjennom å skape rom for formidlingsinitiativer, sier Skippervold.

- Tre kunstnere er allerede invitert og flytter inn før sommeren. Ahmed Umar, Silje Linge Haaland og Pearla Pigao er driftige, hardtarbeidende, nyetablerte kunstnere som vi gleder oss vilt til å samarbeide med.

Vi er også svært takknemlige for den entusiasmen alle samarbeidspartnerne har vist dette pilotprosjektet og ser frem til å utvikle Atelier Kunstnerforbundet sammen med dem, kunstnerne og andre involverte, sier Skippervold.

Satsingen finansieres av Talent Norge i samarbeid med Sparebankstiftelsen DNB, Bildende Kunstneres Hjelpefond, Kunstnerforbundet og Fritt Ord.

Om Kunstnerforbundet
Kunstnerforbundet er en kunstnerstyrt, ikke-kommersiell visnings- og formidlingsinstitusjon med vekt på skiftende utstillinger av samtidskunst og kunsthåndverk fra hele landet. Galleriet er Norges eldste kunstnereide galleri og har hatt en solid posisjon i Norge siden det ble etablert i 1910 av kretsen rundt kunstneren Henrik Sørensen. Store internasjonale mønstringer med kunstnere som Picasso, Matisse, Taeuber-Arp og Cezanne, samt støtten fra etablerte norske kunstnere som bla Edvard Munch førte til at galleriet raskt ble regnet som et av byens viktigste visningsrom for kunst.

Galleriet arbeider med en målsetning om å bevare kontinuitet og mangfold og fremme nye impulser gjennom presentasjoner av ulike posisjoner på tvers av ulike generasjoner. Et utvalg av de mest toneangivende kunstnerne presenteres årlig med mål om å stimulere til engasjement og innsikt i samtidskunsten.

Mer info
Maria Mediaas Jørstad, daglig leder, Talent Norge, maria@talentnorge.no| www.talentnorge.no
Kari Skippervold, kurator, Kunstnerforbundet, kari@kunstnerforbundet.no|www.kunstnerforbundet.no

Les mer om talentprogrammet Atelier Kunstnerforbundet her.

Foto: Thomas Tveter. På bildet: Ahmed Umar, Kari Skippervold og Pearla Pigao.