Nyttige erfaringer for KUPP-komponistene i Berlin

16.05.2023 / Talentene i KUPP møtte tysk musikkbransje, Berlinbaserte komponister og kunstneriske ledere for festivaler og spillesteder på en inspirerende samling i Berlin i april. Dette bidrar til å bygge deres internasjonale nettverk.

-Når vi drar til Berlin er det blant annet fordi det tyske markedet er interessert i vårt uttrykk og våre kunstnere. De åpner dører og deler erfaringer og nettverk. Klarer vi å lage gode møteplasser der man utvikler relasjoner mellom de som deler våre ambisjoner, så skaper vi muligheter som ikke fantes fra før, forteller direktør for Music Norway, Kathrine Synnes Finnskog. 

KUPP er et utviklings- og nettverksprogram for unge, lovende komponister under 35 år, og Finnskog følger KUPP-programmet i Berlin sammen med komponisttalentene Kristine Tjøgersen, Øyvind Mæland, Therese Birkelund Ulvo, Tyler Futrell og Marius Neset, og Jørgen Karlstrøm fra Komponistforeningen. Norge har en lang og sterk tradisjon for komposisjon, og norske komponister blir spilt av orkestre og ensembler over hele verden. For å videreføre denne musikkarven trenger dagens lovende komponister et internasjonalt nettverk for å få ut musikken sin. Dette er et krevende og vanskelig marked å navigere i, og bransjeutvikling og nettverksbygging er derfor en stor del av KUPP. 

Tett program i Berlin 
I løpet av samlingen gjennomførte KUPP-deltakerne et tett program med besøk hos publishinggiganten Music Sales, plateselskapene Deutsche Grammophon og ECM, og managementet Karsten Witt. Det ble også organisert besøk på kulturhuset Funkhaus i Berlin som tidligere huset radioselskapet GDR, og samtidskunstmuseet Kunst-Werke Institute for Contemporary Art. 

KUPP-deltakerne fikk dessuten utveksle erfaringer og lære av de norske komponistene Stine Janvin og Camilla Vatne Barratt-Due, samt den danske komponisten Simon Steen-Andersen som bor og virker i Berlin. Det ble i tillegg arrangert en meet & greet-seanse på Den norske ambassaden i Berlin, der komponistene møtte et bredt spekter av representanter for tyske festivaler, agenter og kuratorer.  

-Det at komponistene selv reiser ut og møter nye partnere og nytt publikum er en veldig nyttig erfaring, som legger til rette for nettverksbygging og internasjonale muligheter. Gjennom slike samlinger lærer vi også hvordan vi kan tilrettelegge best mulig for å få ny norsk musikk og flere bestillingsverk ut til et enda større publikum. I tillegg er det en unik mulighet til å møte med nye, spennende mennesker – og Berlin er en flott by å bli kjent i, avslutter Finnskog. 

Les mer om KUPP her.

KUPP er støttet av Talent Norge, Sparebankstiftelsen DNB og TONO. KUPP er et utviklings- og nettverksprogram for unge, lovende komponister under 35 år. Seks orkestre fra hele Norge er med på programmet. Orkestrene har valgt én komponist hver som de forplikter seg til å bestille et helt nytt verk av. Ambisjonen er at verkene skal nå et stort publikum, og bringe nye norske komponisttalenter ut til et internasjonalt marked.  

KUPP-komponistene er:   

  • Mette Henriette Martedatter Rølvåg – Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO)  
  • Marius Neset – Bergen Filharmoniske Orkester (BFO)  
  • Tyler Futrell – Trondheimsolistene  
  • Therese B. Ulvo – Oslo-Filharmonien (OFO)  
  • Kristine Tjøgersen – Kringkastingsorkestret (KORK)  
  • Øyvind Mæland – Stavanger Symfoniorkester (SSO)

Foto: Sigrid Traasdahl