Oppdatering om den midlertidige inntektssikringsordningen for frilansere og selvstendig næringsdrivende

16.04.2020 / Ved hjelp av Advokatfirmaet Henriksen & Co gir vi oppdateringer på ordninger i forbindelse med koronasmittetiltakene.

Oppdatering om den midlertidige inntektssikringsordningen for frilansere og selvstendig næringsdrivende

Det er nå vedtatt en ordning for selvstendig næringsdrivende og frilansere som har mistet hele eller deler av inntekten sin som følge av koronautbruddet. Ordningen ble vedtatt den 8. april 2020. Det er gledelig å se at den ser ut til å omfatte alle og enhver, dvs. både selvstendig næringsdrivende og frilansere. Som redegjort for i notatet om ordninger for frilansere og selvstendig næringsdrivende fra 27. mars, dekker den opptil 80 prosent av årsinntekt på 6G (om lag kr. 600.000). Den gjelder ikke inntekt som gir rett til dagpenger. Siden frilansere kan ha rett til dagpenger, vil denne gruppen kunne være omfattet av begge ordningene. Det vil si at noe av inntektsbortfallet vil kunne bli kompensert med dagpenger, mens resten vil kunne omfattes av den nye midlertidige inntektssikringsordningen.

Kompensasjonsgrunnlaget er forskjellig for frilansere og selvstendig næringsdrivende:

  • Kompensasjonsgrunnlaget for frilansere beregnes som hovedregel ut fra et gjennomsnitt av inntekten som er rapportert til Skatteetaten via a-ordningen de siste 12 månedene før mars 2020. For nyetablerte frilansere kan en kortere periode legges til grunn.
     
  • Kompensasjonsgrunnlaget for selvstendig næringsdrivende beregnes som hovedregel med utgangspunkt i næringsinntekt de siste tre inntektsårene. 

NAV opplyser at de er i gang med å lage en digital løsning som gjør at utbetalingene kan skje automatisk. Foreløpig ser det ut til at søknadsfunksjonen vil være klar i begynnelsen av mai. De som søker, vil få detaljert veiledning underveis i søknadsprosessen.

Foto: Advokatfirmaet Henriksen & Co

01. oktober 2020

Kaos og fellesskap i koronaens tid

– TekstLab Inkubator er en helt unik mulighet for meg til å videreutvikle mitt eget bevegelsesspråk og til å overraske meg selv underveis i den kunstneriske prosessen.

Kaos og fellesskap i koronaens tid
04. august 2020

Storslått program under denne ukens Varangerfest!

Gratis lanseringskonsert med neste års Northern Soul-talenter står blant annet på programmet.

Storslått program under denne ukens Varangerfest!
22. juni 2020

Et stjernelag av ballettdansere og pedagoger til årets Valdres Sommerballett

En ny versjon av Valdres Sommerballett går i dag av stabelen med et topparsenal av ballettstjerner og pedagoger for å bistå talentene – både fysisk og digitalt.

Et stjernelag av ballettdansere og pedagoger til årets Valdres Sommerballett