Talentsatsing på unge musikere i nord

13.12.2017 / Nordnorsk Opera og Symfoniorkester AS (Arctic Philharmonic) starter mentorprogram. Nå skal talentfulle sangere og orkestermusikere fra landsdelen få utviklingsmuligheter på toppnivå. Fem talenter er plukket ut til programmet som allerede har hatt sin første samling.

Les mer om samarbeidet mellom NOSO og Talent Norge her.

Mentorprogram for unge musikere i regi av Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO) er et 3-årig talentprogram for unge musikere og sangere med bosted eller tilknytning til Nord-Norge. Talentene i programmet er sangere eller instrumentalister mellom 18-30 år med ambisjoner om en framtidig karriere som profesjonell utøver. Programmet etableres med støtte fra Talent Norge og Sparebankstiftelsen Sparebank 1 Nord-Norge for perioden 2017-2020.

– Vi er glade for å kunne bidra til utvikling av talenter på toppnivå i Nord Norge, sier daglig leder i Talent Norge Maria Mediaas Jørstad. – Talentprogrammet til Nordnorsk Opera og Symfoniorkester føyer seg inn i rekken av spennende talentprogrammer som vi har bidratt til etableringen av, i tett samarbeid med Sparebankstiftelsen Sparebank 1 Nord-Norge. NOSOs talentsatsing vil gi de fremste talentene i landsdelen en unik mulighet til å utvikle seg i tett relasjon med – og under god oppfølging av – landsdelens profesjonelle institusjon innen opera- og symfonisk musikk. Vi ser frem til å følge talentene i dette programmet, sier Jørstad.

Første kull i gang
De første talentene i programmet er Ida Holm Olaussen, horn (22 år, Alta), Kristine Borge, vokal (22 år, Sandvika), Johannes Garam Liebig, fiolin (22 år, Tromsø), Joar Klæboe Henriksen, klarinett (24 år, Bodø), Hallvard Braaten Steinhovden, cello (23, Ålesund).

Talentene vil få undervisning med gjestende kapasiteter i mesterklasser og workshops og utvikle seg gjennom samspill med NOSOs egne musikere. Hver kandidat vil få en ekstern mentor og vil følges tett av to personer fra orkestret med et særskilt ansvar for talentet.

– Dette er fem svært talentfulle unge musikere med høye ambisjoner, sier programsjef i NOSO Catharina Roos Bilsbak. – Nord-Norge skal være en landsdel med sterke kompetansemiljøer, og vi ønsker at talenter med tilknytning til landsdelen skal få mulighet til å utvikle seg på hjemmebane. De fem som nå er plukket ut vil få oppfølging og veiledning, både gjennom kunstneriske prosesser og prosesser knyttet til bransjekunnskap, sier Bilsbak. Hun poengterer at mentorprogrammet skal tilpasses den enkeltes individuelle ståsted, nivå, ferdigheter og fremtidsplaner.

– For mange yngre musikere kan det være utrolig små elementer i spillet som gjør at de ikke når opp ved et prøvespill for jobb etter endt studie. Vi ønsker å bidra til at musikere i Nord-Norge både skal ønske – og være klare til – å jobbe i landsdelen etter endt utdanning og tror på at en kontinuerlig og god oppfølging vil gjøre det enklere å komme gjennom nåløyet.

– Jeg gleder meg masse til å komme i gang med NOSOs mentorprogram og det betyr mye for meg å få være med, sier hornist Ida Holm Olaussen. – Det er spesielt gøy å komme tilbake til egen landsdel for å spille. Jeg ser fram til å samarbeide med de mange dyktige musikerne og lederne i NOSO, sier Olaussen.

På bildet: de fem første talentene i programmet.
Mer om Nordnorsk Opera og Symfoniorkester: www.noso.no