– Vi har historisk vært en møteplass for bransjen i Nord, og det er viktig å synliggjøre at denne døren alltid er åpen

22.10.2020 / – I mine øyne har det rett og slett vært en selvfølge å gjøre dette sammen, sier direktør Ragnheiður Skúladóttir. Denne helgen arrangerer Talent Norge-satsingene Open Call Festspillene i Nord-Norge og UREDD og en felles seminarhelg for sine talenter.

Fredag 23.- søndag 25.oktober arrangerer Talent Norge-satsingene Open Call Festspillene i Nord-Norge og UREDD og en felles seminarhelg for sine talenter. Vi møter direktør for Festspillene Ragnheiður Skúladóttir og UREDDs Jenny Svensson over Zoom for å snakke talentutvikling på toppnivå i regionen, synergier på tvers av kunstfelt – samt hva som skal til for å gjøre landsdelen attraktiv for fremtidens kunstnere.

– Open Call Festspillene i Nord-Norge og UREDD arrangerer en møteplass på tvers av kunstfelt som blant annet innebærer øvelser i å holde seg oppe, krasjkurs i søknadsskriving og pitching for internasjonale direktører. Vil dere si noen ord om hvorfor dere har valgt å samarbeide?

– Da Talent Norge gjorde oss oppmerksomme på at vi arrangerte fagsamlinger samtidig, satte vi oss umiddelbart ned for å koordinere samlingene. I mine øyne har det rett og slett vært en selvfølge å gjøre dette sammen. Støtten fra Sparebank 1 Nord-Norge Samfunnsløftet og Talent Norge legger til rette for fagsamlinger, møteplasser, internasjonale nettverksmøter og coaching, og i den forbindelse har vi invitert internasjonale mentorer til seminaret som flere talenter på tvers av satsinger kan dra nytte av. Møtepunktet gir oss en god anledning til å starte en dialog med flere dyktige aktører i landsdelen. Vi kan koble på hverandre, unge og erfarne, forteller direktør i Festspillene Ragnheiður Skúladóttir

Svensson forteller at hun er glad for at UREDD gjorde om på planene og la deres første fagsamling til Harstad i stedet. Hun tror talentene i UREDD vil få enormt utbytte av seminaret.

UREDD springer direkte ut fra scenekunstmiljøet i RadArt som kjennetegnes av en sterk, kollegial kultur. Det er fint med kurs, seminarer og konferanser, men vi opplever at det kommer like mye ut av de uformelle møtene. Under samlingen benytter vi anledningen til å observere og ikke minst bli bedre kjent med festspillenes talentsatsing. Etter min mening er det en superbra arena for UREDD, for festivalen er en del av Nord-Norges årshjul, og noe de fleste i Nord forholder seg til, enten som publikummere eller deltakere. For mange av talentene er dette en fremtidig arbeidsplass, sier Svensson.

Open Call-talentene vil rigge seg til i Harstad i tre lokaler og gjennomføre en liten studiovisning for publikum under Kulturnatt 23.oktober. Det blir arrangert et dagsseminar på lørdag hvor de kunstneriske prosessene adresseres og talentene møter mentorene fysisk og digitalt. Talentene får også tid til å samtale med Ragnheiður som får et nytt innblikk i prosessene deres. UREDD-talentene skal være med som observatører gjennom deler av programmet lørdag, samt kjøre eget opplegg i tillegg.

Et sentralt tema for samlingen er nettverksutvikling, «critical friends», der en rekke organisasjoner også utenfor Norge er representert. Blant annet vil de tre internasjonale aktørene Kris Nelson fra LIFT, Kira Kirsch fra BRUT og Hili Livainen fra Tampere Teaterfestival være tilstede digitalt for å bidra med kritiske innspill til talentenes pågående prosjekter.

– Foruten å bli bedre kjent med hverandres prosjekter, oppfordrer vi til kritiske samtaler om kunst under samlingen. Det er nødvendig at talentene får øvelse i å snakke om hva de gjør, hva slags metodologi de tar i bruk og ikke minst hva deres kunstneriske visjon er. «Open Call» kunstnere skal «pitche» sine prosjekter via video som produseres, og det er stas at UREDD-talentene kan være tilstede ikke bare for å lytte, men også bidra med tilbakemeldinger og tanker, forteller Ragnheiður.

Viser en landsdel av muligheter

– Talent Norge og Sparebank 1 Nord-Norge Samfunnsløftet arbeider for at de aller beste kunst- og kulturtalentene får tilgang til gode talentprogram der de bor. I hvilken grad kan disse tilbudene bidra til å gjøre landsdelen attraktiv for fremtidens kulturarbeidere?

– En viktig del av vårt samarbeid med Talent Norge og Sparebank 1 Nord-Norge Samfunnsløftet er å vise mengden av institusjoner, aktører og ikke minst muligheter som eksisterer i landsdelen. Festspillene i Nord-Norge har historisk vært en møteplass for bransjen i Nord, og det er viktig for meg å synliggjøre at denne døren alltid er åpen og at vi er tilgjengelige. Dette er en arena unge kunstnere til enhver tid kan benytte seg av. Alle er velkomne til å dele tanker og ideer med oss, sier Ragnheiður.

Hun legger til:

– Dette strålende samarbeidet med Talent Norge og Sparebank 1 Nord-Norge Samfunnsløftet er et eksempel på hvilken enorm kraft som eksisterer i fellesskapet. Vi må jobbe sammen for å sikre gode resultater. Vi har alle forskjellige talenter og styrker å bidra med.  

– Hvilken merverdi håper dere at slike møteplasser genererer for talentene i regionen?

– At de kan se at deres gamle hjem holdes åpent og støtter dem, hvor enn de befinner seg i landet! sier Ragnheiður entusiastisk.

– Gode opplevelser fra hjemregionen spiller en viktig rolle for å gi en lyst til å flytte tilbake eller fortelle om landsdelen til andre. Ragnheiðurog jeg er to levende eksempler på det. Vi kommer fra andre deler av verden, men har valgt å bosette oss her på grunn av de fantastiske folkene og miljøet, sier Svensson.

– Til slutt vil jeg tilføye at jeg har store håp for kunstfeltet i Nord-Norge og hva det kan tilføre kunstfeltet i Norge som sådan. Det er andre muligheter i Nord enn andre steder. Dette er en landsdel med mye land og natur, men få mennesker. Det er en resiliens i folket, og de har et helt spesielt forhold til ansvar. Og det er kanskje dét jeg liker best med å bo her. Folk tar sitt samfunnsansvar på alvor, sier Ragnheiður.

Talent Norge og SpareBank 1 Nord-Norge Samfunnsløftet arbeider for at de aller beste kunst- og kulturtalentene får tilgang til gode talentprogram der de bor. I tillegg vil vi støtte det regionale samarbeidet arrangere nettverksmøter og skape synergier mellom satsinger på topptalenter i Nord-Norge.

Gjennom de tilknyttede talentprogrammene jobbes det for å forsterke det gode samarbeidet innenfor kultursektoren i Nord-Norge. Alle talentene i det regionale samarbeidet får benytte Talent Norges nettverk av coacher og mentorer samt skreddersydde fagsamlinger og dialogmøter. Formålet er å styrke nettverket mellom talentprogrammene i nord samt å dele kunnskap på tvers av sjangre, regioner og andre bransjer enn kultur.

 Les mer om våre pågående satsinger i Nord. 







19. september 2022

Marita Isobel Solberg

"Jeg blir veldig inspirert av åpne mennesker som deler og samarbeider uten frykt, de som lytter."

Marita Isobel Solberg

Spire

Utgangspunktet for Spire er et ønske om å tilby et talentprogram som har et bredere fokus enn ren instrumentopplæring og som tilrettelegger for egenutvikling på flere områder.

Spire

Unge Talenter Nord

Unge talenter Nord (UtN) er et regionalt talentutviklingsprogram for spesielt interesserte og talentfulle unge elever i musikk fra Nord-Norge i alderen 12 –19 år.

Unge Talenter Nord