Møt ArtEx deltager Idun Baltzersen

07.03.2023 / Billedkunstner Idun Baltzersen (35) har utviklet et tett samarbeid med ArtEx-mentor Kjell Erik Killi-Olsen (61).

Tekst: Lene Christensen Foto: Agnete Brun

Et forbilledlig samarbeid   

Billedkunstner Idun Baltzersen (35) har utviklet et tett samarbeid med ArtEx-mentor Kjell Erik Killi-Olsen (61).

- Han har et engasjement for yngre kunstnere. Det er ikke alle som er så naturlig sjenerøse som han, sier Idun.  

I snart to år har hun vært en del av Talent Norges eliteprogram ArtEx, hvor tolv utvalgte talenter blant annet får tilgang til mentor, coach og et bredt faglig nettverk.  

- Det viktigste for meg har vært kontakten med min mentor Kjell Erik. Jeg bor i Stockholm, så det er fint å få jobbe mer i Norge. Kjell Erik har hjulpet meg å få en liten base her hjemme, sier Idun.  

For tiden er hun aktuell med en utstilling på Kunstnerforbundet i Oslo. 

 

Søk ArtEx

 

Karriere i Sverige 

Skulptør, maler og grafiker Kjell Erik Killi-Olsen har vært en av Norges mest anerkjente kunstnere i flere tiår. Han står bak kunstsenteret Kjøpmannsgata Ung Kunst i hjembyen Trondheim, og her har han også fått inn verk fra Baltzersen.   

- Han anbefalte meg dessuten til galleristen sin i Oslo, Galleri Brandstrup. Nå representerer de meg i Norge, forteller Idun, som også er fra Trondheim.  

Selv er hun allerede en merittert billedkunstner, særlig i Sverige, hvor hun har bodd siden hun begynte på Konstfack i Stockholm i 2012. Hennes monumentale grafiske tresnitt har blant annet blitt stilt ut på Göteborgs kunstmuseum og Moderna Museet i den svenske hovedstaden.  

 

Laget kunst sammen 

Kjell Erik og Iduns nære samarbeid har også blitt dokumentert av NRK. I serien «Kunstnerliv» er vi blant annet med når de lager et stort tresnitt sammen, og det er tydelig at begge har lært mye av hverandre underveis.  

- Det har ikke vært et spesielt formelt mentorskap, forteller Idun med et smil.  

- Jeg har ikke så mange andre venner som er eldre. Det er fint å kunne ha gode kolleger i forskjellig aldre.  

 

Utenforskap i kunsten 

Selv om Kjell Erik og Idun vokste opp langt fra hverandre i tid, så deler de en opplevelse av utenforskap i barne- og ungdomstiden.  I dokumentaren forteller de at det å ha blitt mobbet gjør at de har med seg et ubehag inn i kunsten.  

- Jeg er veldig opptatt av kroppsholdninger og kroppsspråk. For eksempel hvordan en usikker person ser ut bakfra, sier Idun.  

Motivene hennes er ofte unge jenter, gjerne sett bakfra. Hun har også laget flere selvportrett.  

Fremgangsmåten hennes er å skjære ut bilder i tre, som hun så trykker på tekstil. Detaljene er viktige, for å få frem ørsmå nyanser av lys og skygge. Det skaper stemninger og følelser, som formidles på så store flater som mulig.  

- Jeg liker at menneskene på bildet er store, at man føler seg litt liten når man ser på.  

Hun er glad i motstanden i treverket, at det tar lang tid å hugge ut bildet og at man aldri kan vite nøyaktig hvordan resultatet blir.  

- Det er ikke bare jeg som bestemmer, men også materialene og alt som kan skje i prosessen. Det er fint at man kan bli litt overrasket underveis, sier Idun.  

 

Hjelp til å sette grenser 

Som kunstner er det lett å være påkoblet hele tiden. Gjennom ArtEx har Idun hatt mange samtaler med coach, og et viktig tema har vært hvor mye det er forsvarlig å jobbe.  

- Jeg har fått veldig mye hjelp med grensesetting mellom jobb og privatliv, sier Idun.  

I fjor ble Idun mor for første gang, noe som også har gjort henne bedre til å prioritere.  

-  Da må jeg sortere hva som er viktigst. Jeg har også blitt flinkere til å hente inn hjelp. Selv om man er én enkelt kunstner, så trenger man ikke jobbe alene, sier Idun.  

Da hun møtte de andre ArtEx-deltagerne snakket de mye om akkurat det – når man skal involvere andre mennesker i det man driver med. Alt fra regnskap til praktisk bistand i produksjon av kunsten. For et skapende liv kan utvilsomt være ensomt.   

- Så jo mer nettverk man har, jo bedre. Her har ArtEx bidratt. Det har vært interessant å treffe de andre ArtEx-deltagerne, å få møte folk som er så frampå i sine felt, sier Idun.  

 

Internasjonale ambisjoner  

Å kunne leve av kunsten handler mye om å være på rett sted til rett tid, mener Idun.  

- Ha mange tråder ute, og gjøre utsmykninger på oppdrag i tillegg til utstillinger, råder hun.  

Fremover håper Idun på flere internasjonale samarbeid. Fra mai skal hun være «artist in residency» et halvt år ved Cité internationale des arts i Paris, noe hun har fått stipend til fra Ingrid Lindbäck Langaards stiftelse.  

Hun har med seg mannen, som også er kunstner, og babyen. De deler på foreldrepermisjonen, og skal bli bedre kjent med Paris´ kunstverden. Da kommer nettverket fra ArtEx godt med.  

- Drømmen er å stille ut på Palais de Tokyo.   

 

SØK ARTEX HER.

Søknadsfrist 1. april

Programme of Excellence in Performing Arts and film (ArtEx) er et tverrfaglig talentutviklingsprogram som skal hjelpe kunstnere på høyeste nivå med å videreutvikle sitt kunstnerskap, og bygge en interessant og bærekraftig karriere. Gjennom programmet blir du en del av et utstrakt nasjonalt og internasjonalt nettverk, du får delta på tverrfaglige fagsamlinger i regi av Talent Norge, og du få et støtteapparat som vil være tilgjengelig for deg gjennom hele programperioden, bestående av mentor,  coach og plass ved Olympiatoppens helsetilbud. I tillegg vil du få et individuelt stipend som skal brukes til faglig utvikling, i samråd med mentor.