Nasjonalballetten UNG

Nasjonalballetten UNG er talentsatsingen til Nasjonalballetten ved Den Norske Opera & Ballett (DNOB), og skal bidra til utvikling og rekruttering av unge dansere på elitenivå.

Nasjonalballetten UNG ble lansert 15. juni 2015, og består av en grunnstamme på 12 unge talenter mellom 17 og 23 år. Målsettingen er å samle noen av de beste unge danserne i Norge og i verden under Operaens tak, hvor de får utvikle sitt kunstneriske talent og bygge grunnlaget for en karriere. 

Kompaniet ledes av danser og koreograf Kaloyan Boyadjiev, og hver danser har en personlig mentor fra Nasjonalballetten. Kompaniet danset sin første forestilling våren 2016. Forestillingen ble nominert til Kritikerprisen samme år. I tillegg til egne forestillinger og turnévirksomhet medvirker kompaniet i Nasjonalballettens produksjoner.

En høy andel av danserne har etter sitt opphold i UNG fått kontrakter med Nasjonalballetten eller andre, internasjonale dansekompanier. 

Nasjonalballetten UNG er en flerårig satsing i samarbeid med Sparebankstiftelsen DNB, Skipsreder Tom Wilhelmsens stiftelse, Norsk Tipping og Scatec. Prosjektet kan vise til gode resultater og er derfor videreført og sikret finansiering frem til 2020.

Private bidragsytere
• Sparebankstiftelsen DNB
• Skipsreder Tom Wilhelmsens stiftelse
• Statkraft
• Scatec
• Norsk Tipping

For mer informasjon, kontakt Helle Sørbye Larsen.

Foto: Erik Berg

Info
Sjanger Dans
Område Hele Norge
Vedtatt 2015
Periode 2015–2020
Finansiering
Talent Norges tildeling 9 millioner NOK
Private bidragsytere 15,2 millioner NOK
Total støtte 24,2 millioner NOK
19. november 2019

– Jeg har blitt kastet ut i en ansvarsrolle, der framgangen i prosjektene har vært avhengige av at jeg gjør en jobb fra starten. Det setter jeg enormt pris på.

Dansekunstner i TILT Grow, Emilie Marie Karlsen, mener at dette har lært henne å ta større ansvar og ikke vente på at noen skal fortelle henne hva hun skal skal gjøre.

– Jeg har blitt kastet ut i en ansvarsrolle der framgangen i prosjektene har vært avhengige av at jeg gjør en jobb fra starten
14. november 2019

Juleballett og internasjonale konkurranser

Solister, unge talenter og rekrutter fra Valdres Sommerballett har tett program før jul med «Nøtteknekkeren og den allergiske Klara». Neste vår venter internasjonale utfordringer.

Juleballett og internasjonale konkurranser
18. oktober 2019

Nøtteallergi og julemagi

Ballettalenter fra talentprogrammet Valdres Sommerballett danser i forestillingen «Nøtteknekkeren og den allergiske Klara», som lager en ekstra morsom vri på den kjente juleforestillingen.

Nøtteallergi og julemagi