Møt deltakerne

Disse tolv kvinnelige filmskaperne er en del av UP.

Elisabeth Kvithyll. Utdannet filmprodusent på WA Screen Academy og Den norske filmskolen. Har produsert Izer Alius «Å vokte fjellet», som vant både Amanda og Gullstolen, og Hallvar Witzøs «Ja vi elsker» som ble Gullpalme-nominert og mottok Honorable Mention på filmfestivalen i Cannes 2014. Hun er nå aktuell som produsent for Tuva Novotnys kritikerroste «Blindsone», som ble vist i både Toronto og San Sebastian. 

Nina Maria Barbosa Blad. Utdannet produsent ved Den norske filmskolen, og har studert filmproduksjon i Madrid. Hun driver produksjonsselskapet Barbosa Film, som fokuserer på kvinnelige filmskapere sammen med søsteren Liv Joelle. De vant Amanda for Årets beste kortfilm med «Min Søster» i 2017. Nina har produsert en rekke kortfilmer og har flere i utvikling. Barbosa Film er i produksjon av dramaserien «Nudes» i samarbeid med NRK.

Erika Calmeyer. Gikk ut av Den norske filmskolen i 2014 med den prisbelønte eksamensfilmen «LEA». Har også studert film i Melbourne, Australia. Jobber nå med regi på den kommende dramaserien «Twin», og er snart på vei inn i opptak med TV-serien «Nudes» for NRK, som co-regissør med Liv Joelle Barbosa Blad.

Ingrid Stenersen. Utdannet skuespiller fra London, jobber som regissør og manusforfatter. Har regissert en rekke kortfilmer, tv-dokumentaren «Fra flyktning til gründer», tv-serie for barn, og jobber i dag blant annet med spillefilmen «Hadeland» og dokumentaren «Celle 1408», som er en del av NFIs Nye veier. 

Ingvild Søderlind. Har en BA Hons i film fra Napier University i Skottland. Hun er regissør og manusforfatter som har regissert en rekke kortfilmer, bl.a. «Jenny», som ble vist ved over 40 festivaler og har vunnet mange priser. Har også regi på blant annet spillefilmen «Alle utlendinger har lukka gardiner» for Miso Film, som er under utvikling, og en spillefilm med produsent Thomas Robsahm. 

Johanna Pyykkö. Utdannet regissør fra Den norske filmskolen, som har hatt regi og manus på flere kortfilmer. Hun har vært episodeforfatter for sesong to på TV-dramaet «Heimebane» og regiassistent på Joachim Triers «Thelma». Nå utvikler hun en dramaserie og to spillefilmer. En av spillefilmene og tv-serien har fått idéutviklingsstipend fra Nye veier, NFI. 

Julia Dahr. Dokumentarfilmregissør, kjent for sitt engasjement for miljø og rettferdighet, og har blant annet laget «Thank You for the Rain» fra 2017, som har vunnet 13 internasjonale priser og blitt vist på CPH:DOX og Hotdocs. Var i 2016 på Forbes-liste som en av «30 under 30 i Europa som forandrer fremtiden i media».

Julia Lindstrøm. Utdannet regissør fra Den norske filmskolen, og vant flere priser for eksamensfilmen «Mamma». Viste filmen «Grab them by the Balls» på Gøteborg internasjonale Film Festival tidligere i år. Har snart premiere på kortfilmen «Daddy's Girl», produsert av Barbosa Film, og jobber med en spillefilm med samme tittel og tema.

Marja Bål Nango. Er utdannet ved Nordland Kunst og Filmfagskole. Hun er manusforfatter og regissør. Har regissert flere kortfilmer, er nå i postproduksjon på kortfilmen «Njuokčamat» (Tungene). Hun utvikler nå sitt første spillefilmmanus «Guođoheaddji» sammen med manusforfatter Smávut Ingir Bål Nango. 

Mona Friis Bertheussen. Dokumentarregissør og -produsent. Har blant annet laget dokumentaren «Tvillingsøstrene» (2013) som vant publikumsprisen på IDFA, verdens største dokumentarfilmfestival. Filmen vant også Gullruten her hjemme og 10 andre filmpriser. Den ble solgt over hele verden, og sett av over 20 millioner. Jobber nå med en oppfølger om de to tvillingsøstrene fem år etter. 

Silje Evensmo Jacobsen. Dokumentarregissør, utdannet ved Westerdals i Oslo og universitetet i Bergen. Har regissert flere tv-serier og programmer, blant annet «Team Ingebrigtsen» for NRK. Har fått utviklingsstøtte til filmen «Tro kan flytte fjell» fra NFI. 

Yenni Lee. Regissør og manusforfatter med en MFA fra Akademin Valand i Gøteborg. Har fått mye oppmerksomhet for sine kortfilmer, der bl.a. hennes seneste kortfilm «bjørnedyr» konkurrerte om Beste Nordiske kortfilm på Nordisk Panorama i år. Jobber nå med «when bodies fall from the sky» med tilskudd fra NFI og spillefilmen «BILLY+NILO 4-EVER». 

Foto: Eva Rose