Miniportrett: Elisa Pirir

Talent Norge og Norsk Tipping har etablert et samarbeid med mål om å bidra til like muligheter på toppnivå innenfor kunstfeltet. Det har resultert i flere initiativer og konkrete prosjekter.

I en serie miniportretter løfter vi frem talenter knyttet til enkelte av disse prosjektene. I denne filmen kan du bli bedre kjent med Elisa Pirir fra satsingen UP 2.0.

Elisa Pirir er filmprodusent og er opprinnelig fra Guatemala. Hun flyttet til Tromsø da hun var 16 år. Pirir begynte på Den norske filmskolen på Lillehammer i 2013. I 2016, tre dager etter at hun var uteksaminert fra Filmskolen, ble hun ansatt som produsent i distribusjons- og produksjonsselskapet Mer Film. Pirir er deltaker i UP 2.0, et utviklingsprogram for filmskapere som tilhører underrepresenterte grupper i norsk filmbransje. Satsingen strekker seg over halvannet år, og har plass til inntil tolv filmskapere som jobber innen fiksjon eller dokumentar. Programmet retter seg mot regissører, manusforfattere og produsenter, og setter søkelys på den kreative prosessen og den individuelle utviklingen til filmskaperne.

Pirir har for filmen «Njuokcamat» vunnet prisen for Beste internasjonale kortfilm ved Palm Springs International ShortFest 2020 for Njuokcamat og Beest Live Action Short Film ved imagineNATIVE Film + Media Arts Festival 2020. I tillegg fikk hun Gullstolen ved Kortfilmfestivalen i Grimstad 2019 for «Liremu Barana».

En viktig grunn til at hun begynte med film var siden hun ikke kunne det norske språket så godt, åpnet filmverdenen andre uttrykksmuligheter for henne.

– Det lokale filmveksthuset Tvibit tok meg imot og som 22-åring lagde jeg min første spillefilm som produsent på et veldig lavt budsjett, som gikk på kino i Nord-Norge. Maria Ekerhovd (produsent i Mer Film) var min mentor på denne filmen. De lærte meg hva en produsent gjør og deretter var det ingen tvil om at dette var det jeg ville jobbe med. Jeg skjønte at det var meningen med livet. For første gang følte jeg at jeg kunne gjøre noe der jeg ikke var avhengig av språket. I filmens verden kunne jeg ha en stemme, fortalte hun til Rushprint i 2020.

I tillegg til UP 2.0 er Pirir gjennom Mer Film også en del av satsingen Mer Film: Nye fortellinger.

Like muligheter

UP 2.0 inngår i en rekke satsinger der Talent Norge sammen med Norsk Tipping arbeider aktivt for å sikre like muligheter for unge talenter innen kunst og kulturfeltet. Målsetningen er en mangfoldig og inkluderende kulturbransje. Talent Norge er til for å hjelpe unge mennesker med unike kunstneriske evner på veien mot en profesjonell karriere, og det er avgjørende at alle våre talenter uavhengig av bakgrunn møter en bransje med samme muligheter til å utøve sitt kunstneriske virke.

Relatert

Sammen om like muligheter

Olympiatoppen og Talent Norge samarbeider om å skape like muligheter innenfor idrett og kultur. Sammen har vi etablert et femårig program, støttet av Sparebankstiftelsen DNB og Norsk Tipping.

Like muligheter
23. august 2022

Programmet Sammen om Like Muligheter lansert på Arendalsuka

Tore Øvrebø og daglig leder i Talent Norge Maria Mediaas Jørstad stod sammen på scenen under Arendalsuka for å lansere et femårig program som skal styrke inkludering innenfor kunst, kultur og idrett.

Programmet Sammen om Like Muligheter lansert på Arendalsuka

Miniportrett: Adel Khan Farooq

Talent Norge og Norsk Tipping har etablert et samarbeid med mål om å bidra til like muligheter på toppnivå innenfor kunstfeltet. Det har resultert i flere initiativer og konkrete prosjekter.

Miniportrett: Adel Khan Farooq