Modige møter og trygge rom på MUNCH

13.12.2022 / Unge kunstnere fra talentprogrammene PopUp og SOLO OSLO delte av sine erfaringer under en fagsamling om prestasjon, risiko og mot i regi av Talent Norge og MUNCH.

I 12. etasje på MUNCH fikk vi et personlig møte med utøvere innen musikk og samtidskunst under fagsamlingen mandag 12. desember.

Vi kom tettere på tre av musikerne i talentprogrammet PopUp, og vi lærte mer om samarbeidet mellom kunstner Apichaya (Piya) Wanthiang og formidler Frida Rusnak i den andre SOLO OSLO-utstillingen.

Talent Norges daglige leder Maria Mediaas Jørstad la vekt på betydningen av slike tverrfaglig samarbeid og møteplasser. 

- Vi tror på verdien og kraften i at de beste kunstnerne møter hverandre, sa Jørstad.

Det trygge rommet

Skuespiller og regissør Cecilie Mosli loset utøvere og publikum gjennom dagen. Hun understreket at uansett hva slags kunstart man satser på, så ligger det «tonnevis av risiko» i dette valget. Derfor er det ekstra viktig å sørge for gode rammevilkår for kunstnere.

- Det er i det trygge rommet man kan komme nærmere det skapende selv, sa Mosli.

Musikkprodusent og sanger Nina Ugland fortalte at hun har jobbet mye med å forbedre sitt tekniske nivå det siste året. - Det er en stor risiko å gjøre det selv og stå helt ansvarlig for det ferdige innholdet.

I denne prosessen har PopUp-mentor Eivind Helgerød vært en viktig støtte. Det var han som hjalp henne til å forstå at det ikke bare finnes ett riktig svar.

Trygghet i bunnen

For Spellemannsvinneren Peder Niilas Tårnesvik var det et stort steg å endre bioen sin fra elektronikaprodusent til artist og komponist. Det var blant annet etter råd fra PopUp-mentor og festspilldirektør Lars Petter Hagen.

- Han har hjulpet meg til å ta i bruk flere begrepet og ikke være så redd for å sette seg selv i en ny kontekst, sa Niilas.

Når han utforsker sin samiske identitet gjennom musikken og «hiver seg uti frilanslivet», så hjelper det å ha en trygg ballast i bunn. 

- Jeg har vokst opp med kunstnermor og alenemor. All kudos til henne, hun er en bauta i mitt liv, sa Niilas.

Den viktige balansen

Sanger og musiker Hilja Løvvik kombinerer ofte sitt musikalske uttrykk med klimaaktivisme.

Det har vært intenst, og Løvvik røpet at hun på et tidspunkt hadde litt lyst til å gi opp musikken. Men deltagelsen i årets PopUp ble en push til å fortsette, og til å finne en bedre balanse mellom musikken, engasjementet og seg selv.

- Låtene kan leve litt sitt eget liv. Så lever jeg mitt liv ved å ta vare på meg selv, sa Løvvik.