Talent Norge løfter satsingen på scenekunst med Hanne Tømta

Tidligere teatersjef ved Nationaltheatret, Hanne Tømta (54), er ansatt i Talent Norge som faglig ressurs.

Hanne Tømta vil få en sentral rolle i å utvikle Sceneløftet, Talent Norges omfattende satsing på unge talenter innen scenekunst.

- Vi er svært stolte over å ha knyttet til oss en person med så unik faglig tyngde som Hanne Tømta. Hennes kunnskap om scenekunstfeltet blir gull verdt i arbeidet vårt med å finne og styrke morgendagens scenekunstnere, sier Talent Norges daglige leder, Maria Mediaas Jørstad. 

I Kulturdepartementets strategi for scenekunst for 2021-2025 ble Talent Norge bedt om å sette i gang et felles scenekunstløft for hele landet. Scenekunstløftet skal styrke et mangfold av nye stemmer lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt. 

- Jeg bringer med meg et helhetlig syn på scenekunstfeltet. Norge er et lite land hvor alle små og store aktører har en plass og er avhengig av hverandre, sier Tømta.

 

Fremtidens scenekunstnere

For to år siden gikk Tømta av som sjef for Nationaltheatret, etter tolv år ved roret. Siden har hun vært frilansregissør, noe hun vil fortsette med i tillegg til sin 40 prosent stilling i Talent Norge. 

- Å gi folk muligheter var en stor del av jobben som teatersjef, sier Tømta.

Å satse på scenekunst kan ofte være et krevende yrkesvalg, og Tømta tror ikke det har blitt lettere med årene. Derfor er hun svært motivert for å bidra til at flere tør å ta sjansen, og legge forholdene til rette for at de kan lykkes.

- Vi som er over 50 kan ikke bare surfe videre på oss selv, vi må bygge fremtiden. Målet må være å gjøre det bedre for de som kommer etter oss, sier Tømta.

 

Mangfold og tverrfaglighet

Hovedmålet for Scenekunstløftet er å løfte scenekunstens betydning i samfunnet, og sikre mangfoldig rekruttering på alle nivå. Talent Norges nyansatte prosjektleder for Scenekunstløftet, Caroline Korsbrekke Haugsten, ser frem til å få Hanne Tømta med på det ambisiøse arbeidet.

 - Det er fantastisk å få samarbeide med en kapasitet som Hanne Tømta. Hun kjenner prosessene i institusjonene, og har et solid og bredt nettverk i bransjen. Dessuten vet hun hvor skoen trykker, på alle nivåer, noe som er helt uvurderlig når vi skal utarbeide satsinger og finne relevante samarbeid, sier Haugsten.

Gjennom Scenekunstløftet skal Talent Norge blant annet motivere og styrke de lokale miljøene. Dette kan skje gjennom å gi tilgang til pedagoger, mentorer og topp-talenter, noe som er en vesentlig del av Talent Norges arbeid i dag.

- Vi vil sikre at talentene får tilgang til de beste programmene, de beste verktøyene og de beste fagfolkene – også̊ på tvers av fagfelt, sier Caroline Korsbrekke Haugsten.